Friday, October 19, 2012

sanah helwah^^

selamat hari lahir
NURSYA JULIA BINTI MAHMOOD ZULUDIN
^^

semakin bertambah usia..semakin dekat dengan kematian.. semoga diri ini mampu menjadi seorang yang baik..yang boleh membanggakan ibu bapa^^

Wednesday, September 12, 2012

...........

Tuntutlah ilmu selagi termampu. Gapai impian selagi terdaya. Semua kemahuan boleh dipenuhi. Ianya pilihan kita sendiri. Antara keinginan dan kemahuan.

Tuesday, September 11, 2012

jadik pelajar ukm pulak!

cak..cak..! 

jadik budak skema dengar taklimat:)

cik jue dengan cik ten.
badan kecik tapi cakap banyak..:)
setiap tempat yang dituju ada kelainannya. aku sekarang berada di tengah lautan orang yang bijak pandai. mampukah aku mencapai impian? mampukah aku berada sama taraf di antara orang yang bijak pandai?? 

Saturday, July 14, 2012

..::seribu yang pergi..sejuta yang datang::..

assalamualaikum::)
Pagi yang indah kini masah cerah.. lalalala..
Bila rasa gembira kata HOOREEYY!! hooreeeyyy..

*menyanyilah untuk senaman pagi*

130712
Tarikh yang membawa kebahagiaan dalam hidupaku. Tarikh yang mampu mengubah kehidupanku kelak. Terima kasih Ya ALLAH dengan apa yang kau berikan. Kau makbulkan doaku, doa kedua ibubapa. Alhamdulilah.

8.15 a.m- Abg ipar telefon. Kakteh dah selamat bersalin pagi tadi. Anak perempuan. 
*alhamdulilah.. bertambah ahli keluarga aku. so, total anak buah sekarang 20 orang*


11.00 a.m- my sahabat telefon cakap result upu dah keluar. Boleh cek sekarang. 
*dup..dap..dup.. dap.. maa.. dah boleh cek keputusan ijazah.. Takut la. Laa.. cakap nak cek lepas raya**


..............................................................................................................................................................


akhirnya debaran terasa dilenyapkan dengan satu keputusan yang tak disangka:)



Lepas je pukul 12 tengahari semalam, terus buka laman web UKM.. excited.. manalah tau benda ni tipu..:)

Okey. Benda tadi jujur. hihi.. alhamdulilah, u yang diinginkan berjaya ditakluki. Rasa bangga boleh dapat ukm. Kan u yang famous jugak. Pembelajaran pun mesti dengan budak-budak yang cerdik pintar. 


* bila je tahu.. terus peluk maa abah..maa dah nangis. Terkejut akhirnya doa seorang ibu ayah dimakbulkan*


semua yang terjadi dalam hidup kita adalah satu anugerah daripadanya. bila kita di atas jangan sesekali lupa bahawa untuk sampai ke atas kita perlu bermula dari bawah

Wednesday, July 11, 2012

kasih seorang ibu^^

kisah 1
anak: Maa.. Saya rasa macam nak makan kek coklat je. Maa pandai buat tak??

maa : Boleh je. lagipun maa pun dah lama tak buat. Pergi beli telur. Yang lain semua dah ada.


kisah 2
anak: Maa.. raya tahun ni nak pakai baju kurung moden boleh tak? Tapi tak nak tempah. Tak sedap pakai baju yang orang lain jahit. Baju maa jahit je best. *sambil tersengih-sengih*

maa : Boleh je. Maa try jahit. Lagipun dah lama maa tak jahit baju kurung moden untuk anak-anak.


kisah 3
anak: Maa.. saya nak berenti kerja la. Penat. Tak larat rasanya. Tapi macam mana belanja nak masuk degree nanti?

maa : Bagus la tu. Maa pun ada kawan kat rumah. Jangan risau, maa dah lama simpan duit anak nak masuk universiti.


kisah 4
anak: Maa..  Kalau saya nak kerja pulak boleh tak? Boring la, duk rumah je.

maa : Tak payah la.. nanti penat.. rehat la.. Dah 3 tahun belajar, pah ni nak masuk degree pulak. Tak ada masa nak rehat. Tolong maa kemas rumah. Nanti maa bagi gaji.



Kak ju sayang maa. Terima kasih maa untuk segalanya. 

1st GiveAway by Fatin & Fatini


jom kita sama-sama join. nak join?? klik  sini sayang^^
mana la tahu kot-kot ada rezeki nak menang kan
rezeki di bulan ramadhan (puasa tak lagi)


hadiah menarik menanti anda:

TOP REFFERAL
-Mini Pendrive + masuk dalam bloglist kami selama 3 bulan 
-USB + masuk dalam bloglist kami selama 3 bulan 
-Teddybear + masuk dalam dalam bloglist kami selama 3 bulan x 2 pemenang 

TOP REFFERAL UTAMA DIBERI KEUTAMAAN UNTUK MEMILIH SALAH SATU DARIPADA HADIAH DI ATAS DI IKUTI TOP REFFERAL KEDUA, KETIGA DAN KEEMPAT

MENGGUNAKAN RANDOM.ORG
-Novel x 2 pemenang
-Shawl x 2 pemenang
-Tudung bawal x 1 pemenang
-T-shirt x 1 pemenang
-Jersey Harimau Malaya x 1 pemenang
-Frame Gambar x 1 pemenang
-Mug x 1 pemenang
-Topup RM5 x 1 pemenang
-Perfume 1 x 1 pemenang
-Cute pencil holder x 1 pemenang

ENTRY MENARIK
-Keychain x 5 pemenang 
-Brooch x 3 pemenang 

SAGUHATI
-Header x 5 pemenang 
-Cursor nama sendiri x 10 pemenang



saya nak tag kengkawan saya yang ohsem!

Tuesday, July 10, 2012

.::kata-kata pujangga::.





Hargai CINTA anda, mahalkan sedikit harganya agar 
apabila anda merelakan ia dibeli oleh seseorang, dia amat menghargainya.

Saturday, July 07, 2012

tiada kata

Debaran semakin terasa..
dap..dup..dap..dup..

buka je laman web http://upu.mohe.gov.my/
terus je tengok berita yang mengerikan.

MINGGU KE-2 JULAI - STATUS KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA BAGI PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN STPM/ MATRIKULASI / ASASI / DIPLOMA / SETARAF (IJAZAH PERTAMA) SESI AKADEMIK 2012/2013

Allah.. adakah aku layak untuk menyambung pelajaran?? Takut nak berharap. Takut kecewa. Family semua pakat duk tunggu keputusan ni. Aku je yang buat rileks. Dah lama duk rumah rasa macam malas belajar la pulak. Tapi tak boleh, cita-cita aku tak tercapai lagi.
YA ALLAH, semoga hambamu dapat mengejar cita-cita untuk menjadi seorang guru.

Wednesday, June 06, 2012

4 tahun^^

Alhamdulilah.. 4 tahun sudah aku dengan mr.koya. Semoga Allah panjangkan jodoh kami untuk selama-lamanya. 

Saturday, May 19, 2012

konvokesyen julia^^

assalamualaikum..
Alahai..lama rasanya tak berblog yer.. sejak akhir ni, saya agak busy la. Banyak benda yang kene settle. Alhamdulilah. Allah permudahkan segalanya.

9hbmei = selesai konvo


Terima kasih kepada semua yang terlibat semasa konvo saya terutamanya kedua ibu bapa saya.. terima kasih maa.. abah<3<3.. adik beradik.. anak sedara, pensyarah, sahabat saya dan tak lupa juga kepada seseorang yang sentiasa memberi semangat dan nasihat sepanjang pengajian saya di peringkat diploma. Alhamdulilah.. Bahagia rasanya apabila kita di kelilingi orang yang tersayang. Saya adalah orang yang paling bertuah dalam dunia! Terima kasih YA ALLAH!

terima kasih family saya<3<3 sudi datang ke majlis konvo:)
terharu'____"

muka baru keluar dewan konvo.
 15 minit carik family dalam kesesakan orang ramai
alhamdulilah..jumpa jugak!

baling mortar board (murtabak) sorang-sorang la:)

mr.koya terima kasih datang ye.
terharu sangat sampai nak guling-guling terjun dalam tasik^^

i love this pic!
maa. abah.... hadiah kak ju untuk maa ngn abah<3<3
terima kasih untuk segalanya:)

family a.ale yang sentiasa bagi sokongan sepanjang belajar ^^
terima kasih a.ale, kaknurul dengan syauqina (budak kecik yang banyak cakap)

ni la my bro yang last^^
awal tahun depan dah nak jadik husband orang
dialah photograher konvo saya
terima kasih jadikan adikmu yang lawa ni model ye:)

ce teka ni sape??
nk adik perempuan saya^^
sayang adik saya ketat-ketat^^ 
ni adik bongsu saya
manja, apa yang dia nak kene tunaikan
nanti merajuk^^

last but no least
akhirnya saya selamat menjadi graduan pertama
bagi diploma pendidikan awal kanak-kanak
UPSI
terima kasih semua^^


Lepas je konvo hari rabu, terus siapkan diri baca tentang kaunseling sebab ada interview kat UM. Alhamdulilah, semuanya selamat. Seronok jugak bila diinterview. Tak puas rasanya^^

Sunday, May 06, 2012

selamat hari lahir Damia Hidayati Omar^^

assalamualaikum dan selamat tengah malam:)
mungkin ramai yang dah tidur masa ni kan??
dua tiga hari ni saya rasa teramatlah pelik.
saya rasa ada perkara penting dalam bulan 5/mei ni..
puas duk pikir.. apa ye??

9/5= konvo
11/5= interview
16/5= test JPJ
19/5= keputusan medsi
22/5= saya ngn mr.koya

Bila tengok balik tarikh kat atas.. Rasanya tak ada yang tertinggal. Tapi hati ni rasa ada lagi benda yang tertinggal. Alhamdulilah, Allah masih lagi memberi saya ingatan tentang sahabat saya yang sekarang berada jauh di sana.

Rupanya selama saya duk fikir apa benda yang tertinggal, rupanya...

6/5= birthday sahabat yang dikasihi


pic form 3:)


 ALLAH still tautkan kita
walau lama xbersua
tapi hatiku tetap mngingatimu... 
kau iringi hidupki dgn suka dan duka
mengukir kenangan kita bersama

Allah ciptakan kenangan antara kita dan Allah jadikan perpisahan antara kita.. walaupun perpisahan terjadi, kita masih bersama.. bersama di hati untuk selamanya..

selamat hari lahir buat sahabatku yang berada jauh di sana..Damia Dho♥♥

sayang saya kat awak takkan boleh ganti dengan orang lain:)

Thursday, May 03, 2012

test!! test!

Saja pos something yang tak menarik petang ni.. Test buka blog dengan BB. Jadi jugak ey.. (Ayat jakun).. Ok tata

Wednesday, May 02, 2012

**jangan kau ucap selamat tinggal**

sem 1

sem 2

sem 3

sem 4

sem 5
    Memang kita selalu macam tu.
    Selalu nampak terang di seberang sungai sedangkan di sebelah sini tidak kurang.
    Bila kita sampai ke sana baru tahu yang terang itu bukan semestinya meriah dan menyenangkan.
    Kadang-kadang yang terang itu memanglah benderang tetapi tidak semestinya ia membahagiakan.

adalah lebih baik bertengkar daripada diam sedangkan bertengkar itu penghujungnya mendapat kefahaman sedangkan diam itu semakin menyulitkan keadaan

Tuesday, May 01, 2012

erti kawan^^

 kawan yang tidak suka dengan kejayaan dan kemajuan diri kita bukanlah kawan, sebaliknya mereka adalah musuh yang bertopengkan kawan





gambar atas ngeri sangat, tukar topeng kawan dengan topeng harimau elok jugak kan?

baju hardisk:)

assalamualaikum..
Lama rasanya tinggal dunia beblog ni. Sekarang busy sikit sebab ada kelas memandu. Biasalah tua macam ni baru ada kesedaran nak ambil lesen. Baru ada rezeki nak buat macam mana kan. Alhamdulilah..semuanya berjalan dengan lancar walaupun kadang-kadang kena jugak lempang dengan cikgu yang ajar kereta. dussshhhh!!

Ada kesempatan malam ni, rajin pulak jari taip menaip dalam blog yang sudah bersawang ni.. ^^..
Minggu lepas saya order baju untuk hardisk saya. Kesian hardisk saya, dah berapa bulan tak pakai baju. Nak tengok pun segan apatah lagi nak guna. Alhamdulilah, dengan bantuan sahabat saya (syairah ), akhirnya hardisk saya pakai baju. Takde lah sejuk sangat malam nanti ye. Nak tengok tak baju hardisk saya?? kalau tak nak tengok pun nak tunjuk jugak '____'

cantik kan?? macam tuan hardisk..lallaalla.. ok bye!


Kalau sesiapa berminat nak tempah baju untuk hardisk, laptop, peti sejuk, televisyen dll..boleh je terus tengok kat blog kawan saya ni (blog,  page fb). Semua barang yang comel, cute semua ada. Rugi kalau tak beli. Menyesal seumur hidup^^ 

Friday, April 20, 2012

terima kasih YA ALLAH^^

terima kasih encik google

credit to mr.google

Terima kasih YA ALLAH..
penantian selama ini berakhir..
walaupun banyak perkara yang berlaku..
namun engkau tidak pernah putus untuk memberikan rezeki kepada aku dan seluruh umatmu..
Alhamdulilah..

Semoga aku dan sahabat yang lain berjaya melepasi ujian MeDSI..
Semoga kami juga berjaya untuk melepasi segala rintangan dan halangan sebelum bergelar sebagai seorang GURU..


hanya kau yang mampu mempermudahkan segalanya... 




Kepada yang tidak berjaya menduduki ujian medsi..jangan sedih sayang..mungkin ada rezeki di tempat lain..

Assalamualaikum =) you know those times when you received bad news and people say "takpe lah.. mungkin ada hikmah disebaliknya". believe it =) Surah Al-An'am, ayat 67: Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya) dan kamu akan mengetahuinya.  (copy paste from http://peliks.blogspot.com/)

Sunday, April 15, 2012

sebelum konvokesyen^^

Assalamualaikum sahabat. Hari ini terasa malas nak menulis tapi nak tulis jugak. Cuba melawan rasa nafsu kemalasan tersebut. Entry lepas saya ada cakap pasal keputusan akhir saya yang entah apa-apa. Dah la tak nak fikir pasal result lagi. Menangis air mata darah sekalipun bukannya boleh berubah.

Keluarnya result akhir bermakna saya dah bebas!! MERDEKA!! Merdeka dari belajar di kampus UPSI sebagai pelajar Diploma Pendidikan Awal Kanak-kanak. Dekat page group facebook sekarang tengah hot duk cerita sal KONVOKESYEN ni.. oppsss.. dengar nama konvo pun dah nak jatuh jantung. Berdebar je tibe-tibe. (macamlah jadi best student). Macam terlebih excited nak konvo. Padahal Diploma je pun. Persediaan untuk konvo tak buat apa-apa lagi. 

Tarikh penting sebelum konvo:

2 hb Mei- ambil jubah


3hb Mei - raptai konvokeseyen


Begitulah tarikh-tarikh yang tertera di atas dan peristiwa yang berlangsung pada tarikh tersebut sebelum tarikh sebenar konvo adalah 9hb Mei 2012. Tapi saya tak pergi pun untuk raptai dengan ambil jubah. Just wakilkan orang saja untuk ambil jubah. Sedih kan:( (sila menangis bersama-sama) '_________'

shopping baju, tudung, kasut untuk konvo bersama orang tersayang Jumaat ni^^ (warna puprle cantik tak naik atas pentas? ) 

 

Dengan ini saya mengumumkan bahawa saya sangat berbangga menjadi rakyat kelantan yang telah menamatkan pengajian di peringkat Diploma Pendidikan Awal Kanak-kanak (UPSI).  

Friday, April 13, 2012

hidup ibarat roda:(


NAMA
:
Nursya Julia Binti Mahmood Zuludin 
ALAMAT
:
Kampung Gaal Hilir,
16800  Pasir Puteh
Kelantan  
PROGRAM
:
Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak 
FAKULTI
:
Fakulti Pendidikan Dan Pembangunan Manusia 



KURSUS
KREDIT
GRED


    Latihan Mengajar
A- 



    Projek Penyelidikan 
A- 


 pngs: 3.7 above
 pngk : 3.8 above

KEPUTUSAN
   Tamat Pengajian 
STATUS
   Layak Dianugerahkan Diploma Pendidikan 


 Assalamualaikum.
Petang ni rasa macam nak menangis. Nak guling..nak bergolek.. 
Penantian saya selama ni akhirnya terjawab jugak. 2 bulan menanti keputusan peperiksaan akhir dengan penuh debaran. Akhirnya terjawab jugak.

Alhamdulilah dengan apa yang diperolehi walaupun ada sedikit kesedihan di hati ini. Hati ini sangat sedih. Saya mengharapkan keputusan yang tinggi tapi? 
Sepanjang tiga tahun belajar, 2 kali saya berperasaan sedemikian tapi kali ni agak teruk sebab ianya keputusan akhir. Saya dah tak boleh nak mengubahnya. 

Allah menguji hambanya dengan pelbagai cara dan ujian untuk saya ialah... yes! saya kecewa tapi saya cuba fikirkan ini adalah ujian.. ujian yang memberikan saya lebih kuat nak tempuhi dugaan. Sepanjang tiga tahun ini adalah keputusannya. 

Terima kasih YA ALLAH.. kita takkan selalu berada di atas. Apabila berada di atas kita mungkin mudah lupa dan bongkak. 

Tahniah kepada kawan-kawan yang mendapat keputusan tinggi. Alhamdulilah, kita semua boleh graduat dengan hati yang girang. Jumpa dekat konvo nanti ye syg. 

semoga aku boleh menyambung pengajian di peringkat ijazah sarjana muda pendidikan.. InsyaaAllah..
mood:nak pergi shopping baju konvo, kasut, tudung.. yes! masa untuk menghabiskan duit maa abah:)

Thursday, April 12, 2012

perlukah berkahwin??

assalamualaikum kepada sahabat yang sudi membaca blog saya yang entah apa-apa ni..
malam ni tiba-tiba saja rasa nak jiwang sikit.
kadang-kadang saya tertanya sendiri..
perlu ke berkahwin??
kadang-kadang saya tanya kakak dengan abang yang dah kahwin, best ke kahwin?
ada yang hanya tersenyum..dan ada yang memberi komen negatif dan positif
kadang-kadang saya tanya seronok tak ada anak?
kebanyakan yang jawab lebih kurang saja jawapannya.
jawapannya sangat seronok bila tengok anak sentiasa senyum.. tak buat perangai.. dan sangat tension kalau anak buat perangai..meragam tak tentu pasal.

Saya hanya terdiam. Cuba mencari apa itu erti perkahwinan..
Hati ingin berkahwin tapi hati ini juga takut untuk berkahwin.
Kata-kata nasihat yang diberikan oleh kakak saya sangat berguna dan saya rasakan penuh makna yang tersirat di sebaliknya^^

carilah pasangan yang menyayangi kita bukan kita menyayanginya andai tidak mahu menjadi mangsa CINTA

Wednesday, April 11, 2012

akhirnya..saya kahwin^^

assalamualaikum
alhamdulilah.. 
majlis kenduri kendara berjalan dengan lancarnya

terima kasih kepada tetamu yang hadir ke majlis perkahwinan saya ye
opppsss.. silap..silap.. bukan saya yang kahwin
saja je buat gempak kat tajuk kat atas
lalalalalalalalalala

sebenarnya, kakak kawan baik saya yang kahwin
saya ni tetamu je..tetamu VVIP
seronok tengok orang kahwin
mula la rasa nak kahwin jugak 
tapi ???

masa kenduri ni dapat jugak kumpul satu geng 
lepas tu apa lagi
click! click!
bajet artis!! 

gambar dengan pengantin tak ada..lupa pulak nak tangkap..
biasalah nak jimat
guna KODAK kan
:)

antara gambar yang menggunakan kamera KODAK

yang laki ni namanya abg blok.. (kakak dia yang kahwin) sebab tu pakai bunga pink
tengah gaduh ni..

ni la keluarga yang tak bahagia

piki (cikgu seni), mcyah (tauke ladang tembikai), saya (guru besar), shahrol ( ???)

bajet retis!!

iklan COLGATE!

kami dah tua..eeeeeeeee

1 dara 2 teruna

piki tak ready lagi

haaaaaaaaa..last but not least..
ni lah group kami
sebenarnya..kami bertujuh tapi 2 orang lagi tak datang sebab ada jemputan
kena pi malam ABPBH 2011


Terima kasih sahabat kerana mewarnai hidup aku dengan pelbagai kerenah. Semoga kita terus berkawan untuk selamanya-lamanya. 

Thursday, April 05, 2012

perbualan antara 3 insan

assalamualaikum...
Perbualan yang berlaku di antara insan yang paling bermakna dalam hidup aku iaitu maa dan my bff..

aku: yah.. apply tak degree?

bff: apply.. tapi aku apply bawah UITM kat sama kos. kau?

aku: apply jugak. Tapi aku tukar kos. Lama pulak aku belajar.

bff: tukar kos apa?

aku: kos........

bff: tak apa la. Aku malas nk tukar kos sebab aku memang minat kos ni. Pastu, boleh jimat masa. 2 1/2 tahun je kalau sambung degree.

aku: untung lah.. aku jugak lama belajar. Rugi tak masuk form 6:(

maa: tu la.. maa suruh masuk matrik tak nak. Kalau masuk matrik, sekarang pun dah nak habis belajar.

aku: maa.. bukan tak nak tapi kak jue tak pandai sangat matematik tambahan. Result SPM hari tu pun hancur. Takut kena reject nanti.

bff: sabar la jue.. belajar lama pun tak apa.. Allah dah buat yang terbaik untuk kita semua.

aku: yup.. tapi aku sedih. Kawan lain dah nak habis belajar. Aku? 

comel lagi budak ni menangis:)
keluar air mata darah sekalipun, masa takkan boleh diputar kembali.

Seseorang menganggap ujian sebagai batu penghalang, sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.

Sumber Asal: Himpunan 19 Kata-Kata Hikmat ‘Motivasi’ Untuk Membakar Semangat Anda! | Julmazli Dot Com 

Wednesday, April 04, 2012

doa

credit to en.google
impian setiap manusia ingin berjaya di dunia serta akhirat. Mampukah aku? 

Tuesday, April 03, 2012

pilihan penentu masa depan

assalamualaikum..
semalam tarikh last permohonan upu untuk lepasan diploma/setaraf. Saja nak sebut diploma/ setaraf sebab aku kan lepasan diploma ^^..

aku harap pilihan terakhir aku ini mampu untuk mengubah masa depan. InsyaAllah.

Semalam emosi tak stabil, tak pasal-pasal aku mengamuk kat cc.ok, aku tak nak pergi lagi cc tu.Buat malu saja :0

Sunday, April 01, 2012

first day^^

assalamualaikum..
alhamdulilah.. sekian lama hasrat hati nak drive kereta akhirnya tercapai..
terima kasih mr.koya sebab merealisasikan impian saya:)
terima kasih sudi ajar saya:)
terima kasih bagi semangat kat saya:)

dup..dap..dupp..dapp.. jantung berdegup masa nak pegang stereng tu,
macam-macam aku fikir..
tapi buang jauh-jauh sebab
aku kan nak jadi WANITA BEKERJAYA..   (perasan)



credit to: mr.google
hanya sekadar gambar hiasan

terima kasih untuk mr.koya sebab bagi pinjam kereta ye:)
tak sabar nak pergi jenjalan dengan dia lagi

my sis test JPJ 12/4 ni, wish u luck dear..

umur dah tua tapi sekarang baru ada rezeki nak ambik lesen.. ada kereta kat rumah tapi abah tak bagi sebab sayang anak perempuan dia:)

Saturday, March 31, 2012

story kursus kahwin-part 1

assalamualaikum
tengahari ni, aku nak berkongsi sedikit tentang cerita kursus kahwin

alhamdulilah.. selepas berbincang dengan mr.koya, dia setuju nak ambil kursus kahwin dalam masa terdekat
tapi agak sedih la jugak sebab ambik kursus ni asing2 dengan dia..
mr.koya ambik kat pasir puteh, kelantan
aku ambik kat putrajaya
tapi ada la jugak sedikit persamaan sebab ambik kursus ni pada hari dan tarikh yang sama
so.. kira sweet la jugak:)

mula-mula daftar tu lucu jugak sebab aku adalah di antara peserta yang paling muda.
kebanyakan peserta kat sana 23++
dah la mereka pergi dengan pasangan.. aku pulak pergi dengan kawan-kawan
tak apalah, asalkan niat suci, bersih dan ikhlas nak timba ilmu.
banyak benda jugak yang aku belajar
macam mana nak handle rumah tangga supaya di redhai dan berkekalan..

antara intipati kursus kahwin:

1) bagaimana suami nak kawal keadaan kalau isteri suka berleter??

   (KAEDAH 1)
   ustaz tu cakap, kita sebagai suami jangan cuba melarikan diri dalam keadaan ini. tindakan ambil kunci
   kereta then lari adalah satu tindakan yang salah sebab perkara ini takkan boleh selesai. so, nak selesaikan
   masalah ini sangat mudah...

  apabila suami melihat isteri nak start enjin nak berleter, terus masuk bilik air.. ambil wudhuk.. solat..kalau
  yang belum solat waktu..kerjakan solat waktu..kalau yang dah solat waktu, buat solat hajat:)
  si suami solat lah selagi si isteri belum berhenti nak berleter..
  dengar je isteri panggil.. abgggg!!!!!
  si suami terus je angkat takbir... ALLAHUAKBAR..

  insyaAllah kaedah ini menjadi dan akhirnya si isteri akan cakap:
  abg.. dah la solat.. penat ayg tengok abg solat dari tadi lagi..









  (KAEDAH 2)
  kalau si suami tak nak lakukan kaedah 1, amalkan kaedah yang kedua:)
  yang ni senang sikit tapi kata-kata lebih memainkan peranan
  apabila si isteri mula berleter.. si suami perlu mendengar.. ambil hati si isteri ..
  selepas itu, bila tengok isteri break cakap kejap..

  si suami berdoa.. (lebih afdal doa depan isteri)
  YA ALLAH.. alhamdulilah.. kau kurniakan aku isteri yang cantik.. pandai.. bijak.. bertanggungkawab..
  pandai memasak.. aku rasa sangat bertuah mendapat isteri yang sesempurnanya..
  tapi kalau la dia boleh kurangkan berleter, aku rasakan hidup aku lebih bahagia bersamanya dan kehidupan
  rumahtangga aku dan dia selamat dunia dan akhirat..

 selesai saja berdoa.. ukirkan senyuman yang paling manis untuk isteri..
 secara tak langsung isteri akan berhenti berleter
 insyaAllah..kaedah ini juga mampu menyejukkan hati si isteri kerana suami pandai memberi pujian..
berilah pujian kepada pasangan anda setiap hari supaya ia memberi kebahagiaan dan keceriaan di dalam hati setiap pasangan..insyaAllah

ok la.. setakat ini sahaja yang boleh kongsi hari ini:) tunggu bahagian seterusnya... ceritera belum habis lagi:)

wassalam







Monday, March 19, 2012

s.u.n.y.i

malam ini terasa sunyi.. sunyi.. 
aku rindu kepada mereka.. rindu kepada mereka yang melakarkan corak kegembiraan dalam hidupku..
angin... sampaikan rinduku pada insan-insan yang ku sayang

Saturday, March 17, 2012

semalaman tanpa dia

mr.koya: awak.. sy kena pergi camping esok.
me: la.. buat apa?? memang wajib pergi ke? tak pergi boleh??
mr. koya: tak boleh wak. memang wajib students sem 2 pergi camping..
me: ok:(
:
:
:
:
:
:
:
mr.koya: awak.. saya minta maaf. saya kena serahkan tefon kat pihak kem. malam ni ada night walk.
me: alah.. tak bagi tak boleh ke??:(
mr.koya: wajib bagi la awak..jangan risau ye kejap je. petang esok dapat la.
me: lamanya...
mr.koya: sabar ye yang. ok lah, saya dah nak gerak ni. tak nak pesan apa2??
me: jaga diri ye. nak masuk hutan pakai baju lengan panjang. jalan elok2.
mr.koya: ok. awak pun jaga diri. sayang awak.
me: assalamualaikum
mr.koya: waalaikummussalam

YA ALLAH, KAU LINDUNGI DIA DARI SEGALA BAHAYA DAN KECELAKAAN. SEMOGA DIA SELAMAT PERGI DAN PULANG. AMIN....

Thursday, March 15, 2012

:: kahwin awal ::

assalamualaikum..
tadi saya ada terbaca artikel tentang kahwin pada usia muda. selepas baca artikel tu, serius fikir macam nak kahwin je..tapi tertanya jugak dalam hati, mampu ke aku pikul tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu?? Pada pendapat saya,  kahwin awal tidak salah, ianya bergantung kepada individu sendiri.. jangan tanya orang lain..tepuk dada tanya diri sendiri.. sudah bersedia untuk pegang jawatan seorang isteri???


SOAL HATI REMAJA - PATUTKAH BERKAHWIN AWAL

Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. (H.R. Tirmidzi)


Kahwin awal bukan satu masalah. Mari lihat persoalan-persoalan yang selalu menerjah di kepala anak-anak muda yang fitrahnya terhalang atas sebab-sebab tertentu.

1. Kahwin waktu masih belajar, adakah tidak mengganggu pelajaran?

Siapa cakap kahwin waktu sedang belajar mengganggu? Salah tanggapan tu. Sepatutnya, kahwin awal lebih memberi kita semangat yang membara. Yelah, sudah ada pasangan yang halal dan akan sentiasa menyokong kita, mesti la lagi bersemangat mau belajar kan? Lagi satu, orang yang sudah kahwin ni akan berasa lebih bertanggungjawab dari sebelum kahwin. Sebab mereka tahu bahawa mereka punya pasangan untuk dijaga, jadi mereka pun akan berusaha untuk buat yang terbaik bagi pasangan mereka. Apa-apa pun, tengok ibu bapa kita saja sebagai contoh. Sudah kahwin, tapi adakah mengganggu kerja mereka? Tidak kan?

2. Saya masih belajar, macam mana mahu bagi nafkah pada isteri kalau belum ada kerja?

Saya tahu ramai antara kita yang masih belajar, dan ramai yang meminjam dapat elaun biasiswa. Saya beranggapan pasangan yang ingin dikahwini jugak masih study Jadi ia bermakna dua-dua masih dapat hidup dengan wang yang asas tu. Jadi, sementara masih belum ada kerja, suami berilah nafkah yang termampu kepada isteri. Mungkin $25 atau $50 sebulan? Bergantung kepada berapa banyak isteri gunakan untuk makan. Lagipun, isteri jugak ada wang, jadi tak perlu rasa ada masalah di situ. Yang penting dua-dua masih dapat hidup. Lain la kalau isteri demand kereta, rumah, rantai emas, baju berlambak-lambak, dan macam-macam lagi. Jadi, sepatutnya tiada masalah dalam bab nafkah. Cuba kita tengok orang Arab zaman Nabi dulu. Adakah kebanyakan daripada mereka orang berharta? Tidak. Mereka cuma mampu memberi isteri makan makanan setakat yang mereka mampu beri. Itu pun sudah mencukupi untuk dijadikan nafkah. Nabi tak larang pun orang miskin berkahwin. Jangan jadikan kekurangan wang sebagai penghalang perkahwinan. Itu namanya menyalahkan takdir Allah. Berdosa.

Firman Allah: Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. (An-Nur:32)

3. Macam mana mahu cari modal untuk majlis perkahwinan?

Apa perkara asas dalam kahwin? Ya, akad nikah dan walimatul urus. Merisik dan bertunang tu bukan wajib pun. Jadi, potong kos seperti bagi hantaran waktu merisik dan bertunang, sudah jimat wang. Waktu akad nikah pun, jemputlah keluarga terdekat dengan kawan-kawan saja yang dapat datang. Berdosa bila tidak menghadiri jemputan walimatul urus. Jadi, jimat sikit kos kenduri. Buang wang saja sewa pelamin, sewa baju pengantin, sewa jurukamera dengan mak andam semua tu kerana ia termasuk dalam hal-hal yang sia-sia. Mas kahwin pun tidak perlu tinggi-tinggi kerana sebaik-baik magar adalah yang paling rendah. Mudah saja majlis perkahwinan dalam agama Islam. Tidak sampai puluh ribu pun.

Sabda Rasulullah s.a.w: Tiga golongan yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah ialah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah s.w.t, seorang penulis yang selalu memberi penawar dan seorang yang menikah demi menjaga kehormatan dirinya. (H.R. Thabrani)

4. Tidak terlalu awalkah untuk saya berkahwin?

Kalau rasa dengan kahwin boleh buat semangat untuk belajar semakin meningkat, kahwin la. Kalau rasa kahwin boleh buat diri semakin bersemangat dalam agama, kahwin la. Kalau rasa kahwin boleh elak daripada fitnah dan maksiat, kahwin la. Itu maksudnya, kahwin memang perlu di usia muda. Benda yang baik, jangan dilambatkan. Takut kelak bertukar menjadi benda yang tidak baik. Cuba bayangkan anda ada pasangan yang disukai. Kan bagus kita cepatkan benda yang baik dengan berkahwin terus. Tapi kalau kita melambatkan perkahwinan yang bagus itu, mungkin kita akan terjerumus ke lembaah maksiat. Kenapa kita boleh beralasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan alasan untuk melakukan perkara yang haram? Tanya diri, jagalah iman.

Sabda Rasulullah s.a.w: Apabila datang kepadamu seorang laki-laki untuk meminang, yang engkau redha terhadap agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia. Bila tidak engkau lakukan maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan akan timbul kerosakan yang merata di muka bumi. (H.R. Tirmidzi dan Ahmad)

5. Bersediakah saya untuk kahwin awal?

Ini soalan paling bagus ditanya kepada diri sendiri. Tanya dulu soalan asas ni. Sudahkah saya solat penuh 5 kali sehari semalam? Bertanggungjawab sudahkah saya? Adakah saya panas baran atau penyabar? Adakah saya seorang yang bercakap menggunakan akal atau bertindak menggunakan akal di lutut? Pendek kata, ada banyak soalan spesifik yang boleh ditanya kepada diri sendiri. Walau apa pun jawapan dia, ini nasihat saya. Sentiasalah perbaiki diri dan mantapkan diri. Orang yang sudah berkahwin dan sedang belajar solat lebih baik berbanding orang yang sudah kahwin dan pandai solat tapi tidak amalkannya lepas kahwin. Orang yang bersedia mengubah dirinya adalah yang paling bersedia sebenarnya.

6. Macam mana dengan restu ibu bapa?

Ya, ini la benda paling susah bila mahu kahwin awal. Faktor penghalang paling utama. Kalau kita dapat menjelaskan dengan baik kepada ibu bapa dan mereka faham, insyaAllah tiada masalah untuk berkahwin awal. Tapi kalau ibu bapa kita susah mahu terima sebab fikiran mereka masih terikat dengan fikiran tipikal masyarakat Melayu sekarang ni yang lebih terpengaruh kepada adat dan cerekarama di tv semata-mata, serta pemikiran risau akan tak cukup wang nak sara anak dara orang, sudah tentu mereka tidak akan terima setiap hujah yang diberikan seperti di atas. Apa-apa pun, saya doakan yang terbaik untuk mereka yang mahu kahwin awal supaya cepat bertemu jodoh. Ingat, bila seseorang itu berkahwin kerana ingin mengikut sunnah Rasulullah, maka terbukalah segala pintu rezeki untuknya. Lihat, betapa banyaknya kelebihan kahwin awal. Fikiran kita yang sempit saja membuatkan kahwin ni nampak terlalu susah sangat.

Umar bin al-Khattab r.a telah berkata: Kahwinlah anak-anak kamu apabila sampai baligh, janganlah kamu menanggung dosa-dosa mereka. (Disebut oleh Ibnu Jauzi dalam Ahkam An-Nisa)

Nasihat saya untuk golongan-golongan yang sedang hangat bercinta tu, sebaiknya kahwinlah awal. Lebih banyak kelebihan kahwin awal berbanding kahwin lambat. Tapi semua itu pilihan masing-masing juga. Mudah-mudahan setiap pilihan yang kita buat adalah yang terbaik dan dirahmati Allah. InsyaAllah.

Rasulullah s.a.w bersabda: Siapa yang benci dengan cara hidup (sunnah) ku maka dia tidak termasuk golonganku. (H.R. Bukhari dan Muslim)


semoga senyuman yang terukir di antara kita tidak ternoktah di sini.

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat. (HAMKA)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
bicara diatas hak milik sepenuhnya cikjuelieya